Faalangst? Niet nodig, veilig op weg geeft u de juiste handvatten

 

Veilig op Weg reikt jou graag de handvatten toe die nodig zijn om jouw examen veilig, vlot en soepel te laten verlopen. 
Het is natuurlijk nogal een "dingetje": Je rijbewijs halen.
Het kan je leven enorm beïnvloeden, het geeft je onafhankelijkheid.
Heel veel mensen hebben last van angst, stress, of zenuwen. Soms al tijdens de lessen, maar de meesten ook wanneer ze examen moeten doen. Nou is een beetje stress helemaal niet erg. Het maakt je zelfs extra alert. Maar wanneer je te gespannen bent, dan kan het alles ook helemaal verpesten.
 
Veilig op Weg geeft je alvast 3 tips tegen faalangst bij autorijden. ( Met speciale dank aan Astrid Davidzon )
 
 
Emoties zijn gevoelens in je lichaam. Wanneer je spanning voelt of stress, dan voel je die ergens in je lichaam.
Waar dat is verschilt per persoon. Maar zodra je merkt waar dat zit, is het belangrijk om dat gevoel kwijt te raken of te zorgen dat het sterk verminderd. En vervolgens een ander gevoel op te roepen. Bijvoorbeeld een gevoel van zelfvertrouwen, van ontspanning, rust etc.
Nou klinkt dit heel gemakkelijk. En gelukkig is dat het ook.  In een video legt Astrid Davidzon precies hoe je een naar gevoel kunt vervangen door een goed gevoel. Klik even op bovenstaande afbeelding hiervoor. Wat wij je absoluut afraden, is om met een slecht gevoel te blijven zitten en gaan rijden. Je kunt je vast wel voorstellen dat het een groot verschil maakt of je met stress of met een gevoel van rust in de auto stapt.  Doe de techniek uit de video en je hebt je kant op succes al met 33% vergroot.

 

TIP 2: Zorg voor positieve gedachte.

 

Je staat er misschien niet bij stil, maar je gedachten bepalen je gedrag. Hoor jij jezelf steeds denken:

"Oh, ik hoop maar dat het goed gaat!"

"Het lukt mij vast niet!"

"Wat als ik een ingreep krijg?"

"Wat als ik een black-out krijg?"

Dan klinken die gedachten in je hoofd vast niet heel geruststellend. Misschien eerder zenuwachtig, bang, paniekerig,

gestrest etc. Dat is niet slim. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Zorg daarom dat je andere dingen tegen jezelf zegt, 

bijvoorbeeld;

"Het komt goed!"

"Ik kan dit"

"Ik blijf rustig en kalm en heb alles onder controle"

Wanneer je dit soort dingen denkt, dan hoort daar ook een andere stem bij. Een stem die geruststellend klinkt, die je moed inspreekt, etc. Doe dit voor jezelf. Motiveer en coach jezelf op een positieve manier. Dit zorgt voor een beter gevoel.

 

TIP 3: Zorg dat je inbeeldt dat het helemaal goed gaat.

 

We hebben niet alleen gedachten in ons hoofd, maar ook beelden. Dat is onze verbeelding. De slechtste voorbereiding die je kunt doen, is door je in te beelden dat het helemaal fout gaat. Daarmee maak je jezelf onnodig zenuwachtig en onzeker.

Onze derde tip is: Stel jezelf voor hoe het eruit ziet als jij gewoon heel ontspannen gaat rijden. Beeld je in hoe je rustig en beheerst instapt en volledig ontspannen gaat rijden. Hoe je eruit ziet wanneer je ontspannen en alert bent, je goed kunt concentreren en steeds adequaat reageert op het verkeer om je heen. Wanneer je je van tevoren focust op hoe jij wilt dat het zal gaan (dus ontspannen en succesvol), dan programmeer je jezelf voor meer succes.

Eigenlijk heel raar dat de meesten van ons juist heel goed zijn in het inbeelden hoe het allemaal misgaat. We hebben negatieve films in ons hoofd en daarmee saboteren we ons eigen resultaat. Je vergroot namelijk onbewust de kans dat je de mist in gaat. Zonde toch?